facebook

ДепартаментКино, реклама и шоубизнес

Доц. д-р Динамир Предов

Доц. д-р Динамир Предов

 

Доц. д-р Динамир Предов

 

Доц. д-р Предов е основател и съставител на бакалавърска програма „Фотография“ и е един от основните автори на MП „Фотографско майсторство“.

 

Преподава в бакалавърска програма „Фотография“ от 1996 г. и в МП „Фотографско майсторство“.

 

През 1999 г. е един от учредителите на АРФ - Асоциация на Рекламните фотографи в България и съосновател на Фотографска Академия.

 

Като преподавател, тясно свързан с практическата и творческа дейност, доц. Предов взема участие в много и разностранни творчески проекти. Значима част от тях са свързани с НБУ - изложби на студенти, участие в международни и национални конкурси.

 

За участието си в редица международни конкурси е носител на званието Артист на международната асоциация за художествена фотография (AFIAP).

 

В своята преподавателска дейност показва забележителен успех в общуването със студентите и мнозинството от тях имат сериозен напредък в развитието си вследствие на посещаването на неговите курсове.

 

Доц. Предов организира и курира изложби на студенти и преподаватели. Той е дългогодишен директор на Лаборатория по фотография и привлича спонсори за осигуряване на фотографско оборудване.

 

Автор е на учебниците „Увод в художествената фотография“ и „Портретна фотография“. Освен това е автор на множество статии, публикувани в различни печатни издания и електронни сайтове. Автор е също на голям брой рекламни продукти - над сто многолистни и еднолистни календари, множество каталози и проспекти.

 

Доц. Предов е творчески ръководител на проектите към Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ - „Геометрия на голото тяло“, „Поезия на голото тяло“ и „Портретна галерия на НБУ“.

 

През 2014 година е удостоен от Фотографска академия със званието ФОТОГРАФ НА ГОДИНАТА.

 

Има многобройни дипломи и награди от участия в национални и международни конкурси и салони, включително златни, сребърни и бронзови медали.

 

Под негово ръководство се организират ежегодните студентски изложби СТУДЕНТСКИ МИГОВЕ, както и участието на студентите в Месец на фотографията.

 

Доц. д-р Динамир Предов има над 25 самостоятелни изложби, експонирани в различни градове, както и участия в редица журитата на международни и национални конкурси.

 

Член е на Международната асоциация за художествена фотография FIAP и на Фотографска академия “Янка Кюркчиева“.

 

Някои от основните курсове, водени от доц. д-р Предов са:

 

CASB927 Проект "Приложни аспекти на майсторската фотография"

CASB983 Самостоятелна работа "История на рекламната фотография"      

CASB988 Самостоятелна работа "Професионална рекламна фотография"

CASM541 Портретна фотография

CASM550 Приложни аспекти във визуалните изкуства

CASM551 Рекламна и художествена фотография

CASM589 Актова фотография - стилове и жанрове

PHOB115 Фотошоп за фотографи

PHOB307 Архитектурна фотография

PHOB311 Приложна фотография

PHOB312 Студийна фотография

PHOB520 Проект:"Портретна фотография"

PHOB620 Проект:"Рекламна фотография"

PHOB720 Проект:"Майсторска фотография"