facebook

ДепартаментКино, реклама и шоубизнес

Проф. Мариана Евстатиева - Биолчева

Проф. Мариана Евстатиева - Биолчева

Проф. Мариана ЕВСТАТИЕВА – БИОЛЧЕВА

 

Проф. Мариана Евстатиева – Биолчева е преподавател по кино и телевизионна режисура в Нов български университет, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ от 1996 г. През 1999 г. става „доцент“, а през 2002 г. - „професор“. Създател е на магистърска програма „Филмово и телевизионно изкуство“ и директор на програмата от 1999/2000 г. до 2003/04 г.

 

Работила е като режисьор към СИФ „Бояна“. Била е Председател на Художествения съвет на БНТ. Била е член на Съюза на българските филмови дейци, на УС на „Филмаутор“, на УС на „Академика“ - Асоциация на хабилитираните преподаватели.

 

На 9 ноември 2007 година е удостоена със званието „Почетен професор на Нов български университет“ за принос  в развитието на българското и европейско киноизкуство и като основател на магистърска програма  „Филмово и телевизионно изкуство“. Произнася академично слово на тема „Почетен професор и почтен режисьор“.

 

Мариана Евстатиева е филмов режисьор, едно от големите имена на българското кино. Завършва кинорежисура в държавната театрална и филмова школа в Лодз, в среда на имена като Анджей Вайда, Роман Полански, Кшищов Зануси.

 

В своето творчество  изследва вътрешния свят на човека, моралните, психологически и обществени проблеми, анализира влиянието на социалното насилие и цивилизационните и политически промени върху морала на общочовешките ценности. Предпочитана тема са децата и техният свят – проблемите, вълненията и чувствата на най-малките.

 

Автор е на над 30 документални и научнопопулярни и около 20 игрални и телевизионни филма. Сред най-известните й заглавия са:  „Тигърчето“,  „Синята лампа“, „Мигове в кибритена кутийка“,  „Похищение в жълто“,  „Тайната на дяволското оръжие“,  „Горе на черешата“, „Търси се съпруг за мама“, „Принцът и просякът“,  „Людмил и Руслана“. Спечелила е конкурс на НФЦ за реализиране на документалния филм „Един каубой в България“.

 

Филмите на проф. Биолчева са носители на престижни национални и международни награди, сред които: Златен и сребърен „Лачено“ от Авелино – Италия, две сребърни награди от Московския кинофестивал, две награди от Фестивала на детския филм в Хихон – Испания, множество награди от фестивала за българско кино Златна роза“ – Варна. Филмът й  „Принцът и просякът“ печели три международни награди в Санкт Петербург и Минск.

 

Проф. Биолчева е била председател и член на журита на много национални и международни фестивали, както и член на селекционната комисия на филми за студентския кинофестивал на НБУ. На първото издание на Международния студентски кинофестивал „Нова вълна“, организиран от НБУ, проф. Биолчева получи наградата „Honoris Cauza“ за приноса й в развитието на кинопрограмите на департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на НБУ.

 

Със съдействието на проф. Мариана Евстатиева – Биолчева, през 2002 г. департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ предложи да бъде присъдено званието „Доктор Хонорис кауза“ на НБУ на полския режисьор Кшищов Зануси. Удостоен е с титлата „Почетен доктор на Нов български университет“ на 13 май 2002 година.