facebook

ДепартаментКино, реклама и шоубизнес

Доц. д-р Цветомира Николова

Доц. д-р Цветомира Николова

 

Доц. д-р ЦВЕТОМИРА НИКОЛОВА

( 23.04.1960 - 01.08.2015 г.)

 

        Доц. д-р Цветомира Николова – режисьор на анимационни филми, художник, аниматор и сценарист, преподава анимация в програма „ Анимационно кино ” на Нов български университет от есента на 2008 година, буквално до последните си дни. Винаги всеотдайна, изключително деликатна и търпелива, тя веднага се превърна в основен и любим преподавател на студентите в програма „Анимационно кино”.

 

        В българската анимация едва ли има друг толкова нежен автор, с такава светла и чиста душа... Анимационните вселени, които тя създаде в своите филми, остават завинаги светли острови на поезия и живот, на любов и фантазия, на игри и смях. Цветомира Николова последователно и всеотдайно работи повече от 20 години на полето на детската анимация. Независимо от кой фолклорен мотив, залъгалка, нонсенсов стих или приспивна песен са тръгнали, нейните герои винаги носят свежестта и щедростта на детския поглед, който Цветомира успя да съхрани през годините.

 

       Тя създаде девет детски анимационни филма - жизнени, ярки и смешни, запомнящи се се с богатата си образност, смелата си асоциативност и с вихрената си тотална анимация. Ще споменем само някои от тях - „Ревла”, Щурчо”, „Тупа-лупа”, „Супофония”, „Папагалски залъгалки”... Участвали на много наши и международни фестивали и получили десетки награди, тези любими за много деца и техните родители филми, имат своето неповторимо място в българската детска анимация. През 2006-та година Цвети Николона завърши своя най-съкровен поетичен филм - „А+Е” – една нежна метафорична градска приказка за копнежа и невъзможната любов в днешния рутинен свят. „А+Е” спечели „Златен ритон” и наградата на СБФД и НФЦ за най-добър анимационен филм на 2006-та година. В началото на лятото на 2015 година, вече много болна, тя успя да завърши работата си по последния си анимационно-документален филм „Осиновете ме, bitte!”, вграждайки се цялата в образа на тъжната и самотна слоница Артайда, в нейния пронизителен бяг през враждебния град, в нестиващия й копнеж да намери жива близка душа...

 

       Цветомира Николова се посвети на преподавателската работа вече като утвърден автор, натрупала много опит на полето на анимацията. Тя беше човек с широки хоризонти, с най-задълбочени познания в различни сфери. През 2014 година издателството на НБУ публикува дисертационният й труд Хипотезата за „странната долина” и анимацията – едно впечатляващо по своя мащаб   изследване, разкриващо огромната култура и академичния потенциал на авторката си.  

 

       Доц. д-р Цветомира Николова е инициатор и ръководител от българска страна и на най-плодоносния проект на програмата – анимационния маратон „10 филма за 10 дни”. Той се провежда и досега в интернет пространството, съвместно с анимационните програми на Единбургския университет, като през годините са се включвали и още няколко европейски университета. Изключително мотивиращо начинание, благодарение на което се създадоха стотици студентски миниатюри.

 

        Доц. д-р Цветомира Николова е и сред организаториторите на възстановения Световен фестивал на анимационния филм във Варна. Многократно е била член на жури и на селекционни комисии на различни международни фестивали.

 

        Невъзможно е да се обхване нейното многостранно присъствие. Илюстратор е на над десет книги, участвала е в различни художествени изложби, автор е на анимационни сценарии, по които и в момента работят колегите й.

 

        Всеки, който е имал щастието да работи с нея, завинаги ще носи в себе си светлото й присъствие – тихо и ненатрапчиво, съчетаващо вътрешната сила и изключителната й работоспособност с крехкостта и ранимостта на истински талантливия човек. Нежното, одухотворяващо цвете на българската анимация…

 

                                                                                                                                               Невелина Попова