facebook

ДепартаментКино, реклама и шоубизнес

Проф. Константин Джидров

Проф. Константин Джидров

 

 

Проф. КОНСТАНТИН ДЖИДРОВ

(07.05.1930 – 13.01.2014 г.)

 

Нa 13.01.2014 година почина проф. Константин Джидров - художникът, когото приятелите наричаха просто Джидрата.

 

Константин Джидров - Джидрата е роден на 7-ми май 1930 година в ЦариградТурция. Получава средното си образование в София през 1948 г. В Художествената академия - София изучава специалностите „Илюстрация“ при проф. Кирил Цонев (1950 г.) и „Театрална живопис“ при проф. Иван Пенков (1954 г.)

 

През 1957 г. Константин Джидров е изключен от Съюза на българските художници, тъй като е защитил обвинения във „формализъм“ проф. Кирил Цонев. Възстановен е в началото на 80-те години.

 

За да съчетае професиите на художник-сценограф и оператор, полага изпити за кино и тв операторско майсторство в Студия за игрални филми „Бояна“ с филм по поръчка на Кьолнската телевизия - „Планински овчари“ (1964).

 

Оттогава Джидров работи като художник-постановчик, оператор и режисьор в СИФ „Бояна“ и СТФ „Екран“. Името му е свързано с над 110 игрални и документални филми, някои от които:

 

Оператор е на филмите :

Сценограф и сърежисьор на спектакъла:

 

През 1964 г. е ръководител на пантомимния „Експериментален театър '64“. Работи като театрален художник в  Народен театър „Иван Вазов“Младежки театърСатиричен театър (с Боян Дановски), Драматичен театър „Васил Друмев“ Шумен, БургаскиРусенски и Сливенски театри.

 

Изявява се също като илюстратор и книгооформител в Издателствата „Народна младеж“, „Български писател“, „Народна култура“ и „Народна просвета“. Освен това работи като художник-оформител на музеи и панаири – Музей „Емилиян Станев“ във Велико Търново, Музей на Вапцаров в БанскоПловдивски панаир и др.

 

В екип с режисьора Въло Радев и авторски колектив създават „Панорама Българска култура 1300 години“.

 

Има реализирани монументални пластики на фасадата на Музея в Батак, на фасадата на кметството в Абу Даби и на Медицински център в Триполи.

 

Константин Джидров преподава в НАТФИЗВарненски свободен университет и Нов български университет. Последователно става доцент, а по-късно и професор по филмова пластика и сценография.

 

Член е на „Асоциация АКАДЕМИКА 21“.

 

За творчеството си Константин Джидров получава редица престижни български и международни награди. През 2010 г. е удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие „за особено значимите му заслуги в областта на културата“.

 

 Награди и отличия:

 

1962: Награда от филмовия фестивал в Кан за сценография („Тютюн“)

1972: Специална награда от СБХ за сценография („Козият рог“)

1973: Награда за операторска работа и за сценография, Багдад („Мандолината“)

1975: Награда на СБХ за сценография („Осъдени души“)

2007: Специална награда на журито на XV международен филмов фестивал „Любовта е лудост“

         във Варна („Моето мъничко нищо“)

2010: Орден "Св. св. Кирил и Методий" – огърлие „за особено значимите му заслуги в областта на културата“

 

В Нов български университет преподава в магистърска програма “Графично и пространствено проектиране” курсове по сценография: “Видеографика и виртуална сценография” и в магистърска програма “Филмово и телевизионно изкуство” курсове по сценография: „Философия на кинообраза“, „Кинодизайн и сценарий - концепция за кинообраз“, „Развитие на театралното и кино пространство“. Съавтор е на специализация “Филмов и телевизионен дизайн и костюмография” към магистърска програма “Филмово и телевизионно изкуство”.