facebook

ДепартаментКино, реклама и шоубизнес

ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ И СЪВРЕМЕННИТЕ ЦИФРОВИ ФОТОГРАФСКИ ТЕХНОЛОГИИ

korica-profesionalno-osvetlenie_184x250_fit_478b24840a

ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ И СЪВРЕМЕННИТЕ ЦИФРОВИ ФОТОГРАФСКИ ТЕХНОЛОГИИ

Енчо Найденов, 2014

Научни и учебни издания

 

Фотографията винаги е била притегателна сила за много хора, като са виждали в нея не само изкуство, но и забавление. Като едно от най-разпространените хобита тя се е превърнала в неразделна част от живота ни и спомените ни. От професионална гледна точна човек се сблъсква всеки ден със стотици изображения, снимки, реклами, билбордове, корици на списания. Някои от тези снимки въздействат видимо по-силно от други, които дори не забелязваме. Кое прави една картина отличима, интересна, запомняща се?

 

Какво ни кара да се спрем да я погледнем по-задълго, да и обърнем повече внимание? Да искаме да я имаме или да я покажем или разкажем за нея на други хора.

 

Независимо от мащабните промени в начина на работа и разпространението на фотографията, в последните години не е намаляла нуждата от детайлно познаване на светлината, работата с нея и въздействието, дори напротив, сега освен традиционните знания и опит, фотографите трябва да усвояват нови и да трупат умения със светлинни източници и условия, които досега не са (или много рядко) ползвали.

 

Тъй като техническото качество на едно изображение вече не е проблем за постигане дори от начинаещ любител, цялото внимание се насочва към съдържанието, начина на снимане.