facebook

ДепартаментКино, реклама и шоубизнес

ЗА КОМЕДИЯТА В БЪЛГАРСКОТО ИГРАЛНО КИНО

korica-za-komediqta-v-bulgarskoto-igralno-kino_184x250_fit_478b24840a

ЗА КОМЕДИЯТА В БЪЛГАРСКОТО ИГРАЛНО КИНО

Светла Христова. София: Издателство на НБУ, 2017

Научни и учебни издания

 

 Защо комедията е жанрът в българското кино, който зрителите винаги посрещат и гледат с удоволствие?

Именно комедиите от времето на социализма ни убеждават чрез своето художествено могъщество, че трагизмът на несвободата за малкия човек, драматизмът на този строй може да се разбере не само чрез отразената социалистическа действителност в тяхното филмово действие, но и чрез посланията им, в които социалистическия строй е интерпретиран и отречен по най-ефикасния начин – чрез смеха.

 

В тази книга се прави опит за едно ново ситуиране на българския смях в игралното ни кино, както и опит да се освободим от постсоциалистическата митологема за дисидентството в родното ни кино.

 

Усетът за културата на жанра, за вътрешния обем и възможности на сатирата, ясната концепция, която авторите провеждат и удържат кинематографично във филмите си будят респект и днес. Това е и повод не само в годината, когато се празнува 100 годишнината на българското кино да отдадем заслужена почит към българските кинокомедии, да си спомним с благодарност и възхита за техните създатели и участниците в тях, да се насладим на ретро атмосферата им.... И разбира се – да се посмеем, защото те и днес звучат актуално, будят смях и създават приятно настроение. В същото време, обаче, именно този смях-оценка ще ни накара да се замислим, че нещата с националния ни манталитет май много не са се променили и проблемите, макар и префасонирани от епохата на глобализацията, са си останали същите.